Gure nachten in Rotterdam

Tijdens deze gure nachten gaan de veldwerkers van Ontmoeting op zoek naar daklozen. Er wordt geprobeerd om deze mensen over te halen om in plaats van op straat naar een warm bed in de nachtopvang te verkassen. Dit omdat de winterregeling van kracht is.

Op pad met Riët Blok

Riët Blok, maatschappelijk werker bij Ontmoeting, is afgelopen nacht de straat op geweest. Zij vertelt u hier meer over.

22.30 uur: Tijd om weer aan het werk te gaan. Thermokleding aan, boots aan en richting het dienstencentrum van Ontmoeting. Op de ’s-Gravendijkwal ontmoet ik mijn collega Marco met wie ik de winterregeling ga draaien deze nacht. Marco zoekt de laatst gekregen informatie bij elkaar van slaapplekken of mensen waar we naar uit moeten kijken. Ondertussen vul ik een kan met hete soep. De ronde kan beginnen, op naar onze veldwerkbus!

We rijden de hele nacht kris kras door Rotterdam. We zoeken in parkeergarages, op verlaten terrassen, onder viaduct, brug of portiek. Zomaar opeens kun je iemand aantreffen. Ontmoetingen op straat met een mens in nood. Wat een levensverhaal gaat er achter ieder schuil! Vaak merk ik dat de mensen de kop soep, maar vooral dat praatje waarderen. Even wat aandacht en een oog voor hen.

In de vrieskou motiveren we mensen om binnen te gaan slapen. Op dit moment is het winterregeling, dit betekent dat alle nachtopvangen voor iedereen open staan. Een paar kiezen er toch voor om in die parkeergarage als beschutte plek te blijven liggen. Zij zien het bijvoorbeeld niet zitten om met zoveel mensen in een ruimte te slapen, het geeft hun teveel prikkels. Maar evengoed kunnen we er een aantal een bed binnen bezorgen.

03.00 uur: Ik ben bijna thuis. Lekker een warme douche en mijn bed in. Wat een luxe dat ik de sleutel van mijn huis in mijn jaszak heb. Dat ik iedere dag én nacht de zekerheid heb van een eigen veilige en warme plek. Confronterend is zo’n winterronde. Dankbaar kijk ik omhoog.

Bidt u mee?

Wij willen u vragen om met ons mee te bidden voor:
• De mensen die we ontmoeten op straat. Die zo beschadigd zijn, dat de rauwe straat hun thuis is geworden.
• Het personeel van de opvanglocaties die vanwege de winterregeling overvol zijn.
• De veldwerkers die op de straat de verbinding met daklozen zoeken.

Financiële steun

Uw financiële steun is voor ons onmisbaar. Samen met u willen we ons blijven inzetten voor onze kwetsbare naaste. Helpt u mee? Dit kan door ons werk te steunen met uw gift. Alvast hartelijk dank!

Helpt u mee?

Samen met u willen we ons blijven inzetten voor onze kwetsbare naaste. Helpt u mee? Dit kan door ons werk te steunen met uw gift. Doneer.