Hulp in Ede

Hans komt regelmatig bij ons eten. En niet alleen bij ons, hij heeft verschillende adresjes waar hij terecht kan voor een warme maaltijd. Hij heeft niet veel te besteden. Zijn bewindvoerder heeft de regie over zijn financiën. Geld voor eten zou Hans wel moeten hebben, maar hij geeft het vooral uit aan alcohol. En dat heeft hij zelf prima in de hand, zegt hij. Maar nu, in deze coronaperiode, zijn al de adresjes weggevallen waar hij terecht kon voor een warme maaltijd…

Rudi is al jaren een vaste bezoeker en een bijzonder sociale man. Echt een bruggenbouwer tussen mensen aan de rand van de samenleving en ons vrijwilligers. Maar nu durft hij zijn huis niet meer uit. Naast een verslavingsverleden heeft hij diabetes en een zeer kwetsbare gezondheid. Hij weet dat als hij besmet wordt met het coronavirus, hij dat waarschijnlijk niet overleeft. Ook hij moet rondkomen van een heel klein budget. Dus eet hij meestal brood met pindakaas.

Willem, de man van een van onze vrijwilligers, is spontaan voor mensen zoals Hans en Rudi gaan koken. ‘Ik zie hoe sommige bezoekers uit angst thuisblijven. Volledig geïsoleerd raken. En ook geen boodschappen meer doen. Hoe komen ze aan vers eten? Wie kijkt er naar hen om?’ En omdat hij toch zijn werk deels niet kan doen ivm het coronavirus maakt hij dus van die nood een deugd. De eerste keer kookte hij voor 1 persoon, toen voor 5 en de laatste keer voor 13 mensen. Twee keer per week.
De reacties zijn bemoedigend. “Wat was het eten heerlijk! Als ik al geen christen was (ik ben van huis uit absoluut niet gelovig opgevoed) en jullie hadden toen die tijd dit gedaan had ik 100 procent gedacht ‘waarom doen deze mensen dit’? Dit licht van de Heere Jezus schijnt op deze manier enorm sterk!”