Het verhaal van Hans

Hans Geneugelijk, de vaste verkoper van de Straatkrant voor de deur van boekhandel Donner én straatgids voor Ontmoeting, is overleden. Dit is zijn verhaal:

Zijn roots liggen in Ouderkerk aan den IJssel. Hij groeit op in een kerkelijk gezin en bezoekt het christelijk lyceum in Gouda. Zijn diploma heeft hij niet gehaald. ‘Ik was in die tijd al aardig van het pad af, raakte aan de drank en drugs. Om aan geld te komen had ik een criminele levensstijl, het ging van kwaad tot erger.’

Vanaf zijn achttiende zwerft Hans 30 jaar door Rotterdam. Hij slaapt in een kraakpand, een auto, een schaftkeet of buiten. 10 jaar geleden komt hij in contact met de veldwerkers van Ontmoeting. Hij krijgt een woonruimte, begeleiding bij financiën en dagbesteding. Hij komt vrij van drugs, verkoopt straatkranten voor Donner en leidt als gids mensen rond door Rotterdam.

Twee jaar geleden gaf Hans nog een dichtbundel uit. Maar ondanks de omslag in zijn leven, begaf zijn hart het. De laatste maanden was hij wat somber en zei vaak: ‘Ik zou het niet erg vinden om naar God toe te gaan.’. Hij gaf aan daar naar uit te zien en citeerde Openbaring 21:4: En God zal alle tranen van mijn ogen afwissen.

Meer over het leven van Hans is te lezen in dit artikel.